Zaručená diéta

Poznáte tú scénu z filmu Ja, moje druhé ja a Irena, ako Jim Carey má rozdvojenú osobnosť a v moteli sa vyberie kúpiť si niečo z automatu a ráno ho aj s Renée Zellweger nájdu roztrieskaný, čo značí, že sa mu jeho osobnosť opäť prepla z mierumilovného policajta Charlieho na agresívneho egomaniaka Hanka?

Och, ako veľmi ho práve v tejto chvíli viem pochopiť. Väčšinou nemám chuť na sladké, ale z času na čas to príde aj na mňa a vtedy je mojou guilty pleasure keksonapolitánka Mila. Lebo je to klasika, aj napriek tomu novému "luxusnému" obalu, akoby patriacemu mydlu Camay, na ktoré chodili reklamy v 90.-tych rokoch (asi aby zo seba ľudia mohli zmyť tie nánosy socializmu poriadnym kapitalistickým mydliskom s jemnou vôňou orgovánu). Vyberiem sa teda k automatu vo vestibule, ktorý predáva takéto pochutiny a starostlivo vyhľadám vytúženú Milu a jej kód - konkrétne 5D. Opatrne vhodím mince, stlačím 5D a čuduj sa svete, vypadne mi niečo úplne iné. Ale nie iná keksonapolitánka, s tým by som sa nejak zmierila. Mne vypadla komodita: Cukor trstinový hnedý. V samostatných balíčkoch, dokopy 20 kusov. Automat môže ďakovať v duchu svojmu konštruktérovi, že moja osobnosť je len jedna a pomerne pacifistická.

Ale veď čo, v rámci racionalizácie a zachovania si pozitívneho sebaobrazu si poviem, že aspoň nepriberiem. Vonku poletujú tie biele somariny z topolov a komáre, takže asi je tu už leto a vtedy nikto nechce byť tučný. Preto sa veľkej obľube tešia rôzne diéty. Zima bola dlhá, čo si budeme hovoriť.

Diéty poznáme rôzne. No teda, poznáme. Od známych a z časopisov sme počuli o rôznych:

1. Krabičková diéta - super vec, keď neradi varíte. Donesú vám celodenné menu až do domu a ste vybavení. Nutrične plnohodnotné jedlo by malo byť dokonale kaloricky vyvážené a chutné. Neskúšala som, pretože vláčiť so sebou celý deň jedlo v krabičke a jesť to, na čo by som mala mať podľa nejakých odborníkov práve chuť, mi nezapadá do mojej iracionálno-spontánnej koncepcie vnímania života.

2. Kapustová diéta - alias kapusty nie je nikdy dosť. Ide o pomerne rozšírenú diétu cca tak 10 rokov dozadu. Vtedy bola kapustová polievka terno. Neviem, čo spôsobilo túto mániu, ale zo strany producentov kapusty to bol veľmi úspešný marketingový ťah. V princípe ide o to, že si navaríte kapustovú polievku, ktorá je priam "požierač tukov" a jete ju za stáleho frflania. Ráno si dáte kapustovú polievku, na obed si dáte kapustovú polievku a na večeru tiež. Ak vám je málo, nech sa páči, pridajte si kapustovú polievku. Ak máte chuť na niečo iné, napríklad na kapustovú polievku, môžete si dať kapustovú polievku. A ak po týždni smrdíte ako kapusta, robíte to dobre.

3. Atkinsonova diéta - tiež zvaná Hollywoodska. Zo svojho jedálnička vyradíte uhľohydráty, synonymom sacharidy a jete tým pádom najmä mäso, zeleninu a mliečne výrobky. Dodržiava ju údajne Jennifer Aniston a tá vyzerá na svoj vek pomerne zachovalo. Môže to byť ale aj tým, že nemá deti, je herečka, má kopu peňazí na osobného trénera a je bývalá žena Brada Pitta. (Ak sa vám zdá posledný argument nelogický, opakujem - je to bývalá žena Brada Pitta! Zamyslite sa a pochopíte, že k tomu neexistuje protiargument.)

4. Potravinová alergia a intolerancia - pokiaľ niečo z toho vlastníte, je to skvelá diéta. Môžete si totiž pri nej vybrať - buď budete jesť, na čo máte chuť a budete sa pol dňa zvíjať v kŕčoch a preklínať deň, kedy sa vám v embryonálnej fáze vyvinula tráviaca sústava, alebo budete jesť to, čo vám poradí doktor, zaplatíte trikrát toľko za náhražky laktózy, pšeničnej múky a podobne a nebude sa vám chcieť po jedle zomrieť. Je to na vás.

5. Najprísnejšia diéta zo všetkých - niektorí jedinci s posvätnou úctou dodržiavajú nasledujúce pravidlá:
- všetko, čo zjete po športovom výkone, sa neráta,
- všetko, čo zjete, kým sa vám zohreje iné jedlo, sa neráta,
- všetko, čo zjete bez toho, aby vás pri tom niekto videl, sa neráta,
- všetko, čo zjete potme, sa neráta,
- jedlo, ktoré skonzumujete mimo položenia si ho na tanier, sa neráta,
- vyprážané kura s dresingom sa v šaláte neráta (je to predsa šalát),
- koláč ku káve sa neráta, (je to predsa káva).
Zdá sa vám tých pravidiel priveľa? Tak pre vás bude asi vhodnejšia kapustová diéta.

Ak čakáte celý čas na to, kedy už prezradím tú jedinú správnu a zaručenú diétu, nie ste asi celkom normálni a nechápem, ako ste sa k tomuto článku dostali.

Pre všetkých ostatných môžem len zreprodukovať, čo raz rozprávala Naďa Konvalinková, česká herecká matrónka, ktorá sa zúfalo snažila dlhé roky schudnúť. Voľakedy našla inzerát, kde bolo napísané: "Zaručená diéta! Pošlite 20 Kč a obratom Vám zašleme na 100% fungujúcu diétu." Poslala. Obratom jej prišiel lístoček, kde boli dve slová: "Nežer, krávo."

A ešte aj trocha pohybu by nezaškodilo. Plavkám zdar!




Komentáre

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Hipsteri, beatnici a iná háveď

Bola som v New Yorku. A vy? (Vol.2)

Fázová transformácia v kávopiča snobského