Ako byť single a nebyť zúfalá

V poslednej dobe sa to na Dailymale.sk začalo hemžiť článkami diskutabilnej kvality o tom, aké je úžasné byť single, no dostali sa len k tomu, aké je to napiču s podtextom proč mě nikto nemá rád? Takže nastal čas, aby túto tematiku zobral do rúk odborník a dostali ste konečne reálny pohľad na pocity a prežívanie single ženy v dnešnom svete. Tak a teda kamaráti, tu máte článok. Áno. Napísala som článok.

Komu v predošlých troch vetách docvakol kultúrny odkaz na jurgena, môže ma pozvať na kávu...jaaj počkať, toto má byť o tom, ako nebyť zúfalá attention whore...no nič.

Byť single v dnešnom svete je stav, ktorý sa môže prihodiť každému, ani neviete ako. Áno, aj tebe sa to môže stať, aj keď ten tvoj po ôsmych rokoch vzťahu konečne nastokol diamant na tvoju malú rúčku, ešte sa neteš. Do svadby ďaleko a kolegyne bývajú občas sexy. Videla som toho viac, než by som chcela. Nie je to však úplná tragédia, ako by sa mohlo zdať. Byť sama so sebou môže občas viesť k prekvapivo priaznivým výsledkom.

Nebudem ti ťahať medové motúzy, no častokrát až po rozchode môžeš začať žiť život, aký si vždy chcela. Jednak zistíš, čo ťa fakt baví a čo nie, automaticky pri týchto činnostiach spoznáš ľudí, s ktorými si budeš rozumieť a to vedie k naplneniu tvojho potenciálu. Ako raz povedala moja múdra kamoška Zuza: "Potenciál treba využiť!" Je len málo pocitov na emočnej škále, ktoré sú lepšie ako pocit sebarealizácie. No dobre, možno dva.

Lenže to ti stačiť nebude. Po čase začneš túžiť, aby ťa niekto ľúbil, aby ťa mal niekto rád, čo je prirodzené, pretože sme tvory spoločenské a láska nie je marketingový ťah Hollywoodu, ale základná ľudská potreba. Ale ten tvoj muž mužov nejak neprichádza. A keď si trocha ako ja, že nemáš úplne rada ľudí a väčšina z nich ťa vytáča, tak radšej budeš sama so sebou a s kamarátmi, ako čeliť riziku, že vyfasuješ doživotie za vraždu v afekte niekoho, koho ani neľúbiš. Zrejme tak absolvuješ istú periódu svojho života v singlehoode. Je to náročné? Občas áno. Napríklad v sobotu ráno, keď sa prebudíš a povieš si, že by bolo fajn, keby ťa teraz mal kto pretiahnuť, ale v byte sa nikto okrem teba nenachádza. Riešenie sexuálneho vyžitia počas tohto obdobia je celkovo mierne ošemetné, pokiaľ one night standy nie sú úplne to, čo by si chcela robiť každý týždeň, takže môžeš využiť:

  •  ponuku kamaráta na divné stretnutia tretieho druhu,
  •  ponuku blízkeho sex shopu, kde majú všetko, čo potrebuješ,
  •  recykláciu bývalých.

Recyklácia bývalých má nesporné výhody, ako napríklad, že sa ti týmto spôsobom nezvyšuje TO číslo, ktoré ak sa u ženy pohybuje v dvojcifernej rovine, vnímavá spoločnosť už nadvihuje obočie a môžeš si ticho preklínať dvojitý meter. Zámka a kľúč, všetci vieme. Nevýhoda tejto recyklácie je taká, ako keď sa osprchuješ a dáš si na seba prádlo, čo si mala predtým - úplne čisto sa cítiť nebudeš. Ako sa s tým vyrovnáš, je už na tvojom vybudovanom systéme obranných mechanizmov, ale odporúčam napríklad potlačenie, prípadne popretie.

Okej, túto stránku by sme mali, čo ti ešte chýba, keď si single? Že nemáš s kým zdieľať svoje každodenné príhody a frustrácie z práce a podobne? Na toto je výhodné riešenie spolubývanie. Jednak nižšie náklady a pokiaľ nebývaš spolu s troma ďalšími východniarmi v Petržalke, kde má každý vlastnú rolku toaleťáku, ale si komunikatívny typ, ktorý preferuje bývanie s niekým, s kým sa aj rozpráva, treba len na to dotyčného prehovoriť. A mať kamarátov, ale to je základ. Byť single a bez kamarátov, nuž dievča, asi robíš niečo vo svojom živote zle.

Jasné, občas ťa bude škrieť, keď na facebooku uvidíš všetky tie svadobné fotky, ultrazvuky, prípadne selfíčka nových šťastných párov, kde s jednou polovicou toho páru si chvíľu randila, ale nejako to nevyšlo. Nie každý prepne do módu retardovanej roztlieskavačky lásky, ktorú akýkoľvek náznak šance na prežívanie tohto citu u ostatných dojíma. (Raz, keď mi kamoška po návrate z dovolenky oznámila, že sa tam s niekým vyspala, tak som zatlieskala ručičkami a opýtala som sa s nádejou v hlase, či ostali v kontakte.) Treba stále posúvať svoje limity a byť lepším človekom, takže doprajeme ostatným, hej?

Pre pokoj duše single ženy sú tri mantry:
  1. Ukľudni sa a nestriehni, či tuto nestretneš toho pravého. Alebo tuto? Väčšinou je odpoveď nie. Ani na pošte, ani v bare, ani v elekričke, proste nie. Vypni si túto možnosť z hlavy a hneď budeš pôsobiť menej ako laňka vo svetle reflektorov.
  2. Je to len obdobie. Obdobie. Raz skončí. Nevieš kedy a to ťa desí, ale skončí. 
  3. Tvoje životné šťastie nezávisí od existencie osoby vedľa teba stojacej. Závisí od teba. Takisto nešťastná môžeš byť s niekým, ako aj sama. A vice versa.
Kurnik, že ako som to napísala!?! Roky venované psychológii (konkrétne päť) sa konečne začínajú prejavovať.

Takže toľko. Nezúfajte, nie je to pekné.



Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Hipsteri, beatnici a iná háveď

Bola som v New Yorku. A vy? (Vol.2)

Zabi si svoju kreativitu